Historie

Dweildag Zutphen in 5 minuten geboren!

Tijdens de ledenvergadering van Zutphensdweilorkest ’t Spul(t) van 2002 kwam het 5 jarig bestaan van het dweilorkest ter sprake. Gaan we dat vieren en zo ja, hoe? Een feestje bouwen daar hadden wij wel zin in, maar wat voor feest? Willen wij dit alleen vieren met een besloten feest of willen wij onze gemeente trakteren op een leuk nieuw evenement? Na een kort overleg van 5 minuten was het idee geboren! Wij gaan een dweildag organiseren!

Stoere woorden, mooi plan, nieuw evenement voor Zutphen, dus een enorme uitdaging voor de feestcommissie! Deze commissie is direct begonnen met plannen maken! maar wat heb je allemaal nodig? Hoe kan je je onderscheiden van soortgelijke evenementen? kunnen wij hulp krijgen van andere organisatoren van deze evenementen?

Na wat speurwerk kwam er een concept naar boven waar wij van vonden dat dit niet eerder zo was uitgevoerd!

Voor de deelnemende orkesten is het een geheel verzorgde dag in het mooie Zutphen geworden!

Vrijwilligers!

De deelnemende dweilorkesten krijgen allemaal een vrijwilliger mee om voor de muzikanten te “zorgen”. De vrijwilligers zorgen tot op de dag van vandaag voor het ontvangst van hun orkest en nemen alle zorgen uit hun handen. De deelnemende orkesten hoeven zich geen zorgen te maken, b.v. waar en hoe laat ze moeten spelen, dat doet de vrijwilliger. De muzikanten hoeven alleen maar te vertellen wat ze willen drinken en de orkestbegeleider verzorgt het! Eigenlijk hoeven de orkesten nergens aan te denken, dan alleen aan hun muziek!

Er was wel één nadeel voor de orkestbegeleider; Zij werden een “reclamezuil” voor het adoptiebedrijf dat een dweilorkest had gesponsord! Dus de ene vrijwilliger liep met een grote rugzak en de ander zelfs met een bord van een politieke partij! Ondanks deze aankleding hebben wij altijd kunnen vertrouwen op hun medewerking.

Maar ook de vrijwilligers met andere taken zijn onmisbaar voor ons! Er zijn vrijwilligers die bij de ontvangst staan, foto’s maken, opruimen, defile aankondigen!

Dus wij willen alle vrijwilligers van de afgelopen jaren echt super bedanken voor hun inzet!

Sponsoren

Nieuw voor Zutphen was dat er een evenement georganiseerd werd met een naamgevende sponsor.

Met De Bos makelaardij en hypotheken was een prettige samenwerking ontstaan die resulteerde in een hoofdsponsorschap met de voorwaarde dat de dweildag Zutphen voortaan De Bos Dweildag Zutphen zal gaan heten! Dit heeft wel wat voeten in aarde gehad, maar nu is het alom geaccepteerd!

Naast deze hoofdsponsor hebben wij altijd kunnen rekenen op een geweldig enthousiasme van de ondernemers in Zutphen! Het was geweldig om te zien dat bijna iedere ondernemer warm liep voor ons idee en evenement! Het is ook dankzij deze bijdragen dat wij neer hebben kunnen zetten wat er nu staat: een evenement wat Zutphen muzikaal op de kaart zet!

Wij willen de sponsoren dan ook echt bedanken dat wij weer ieder jaar kunnen rekenen op ze. Ook de laatste twee jaren van economische mindere tijden!

Gemeente Zutphen

Vanaf het begin heeft de gemeente Zutphen zich volledig achter de De Bos Dweildag Zutphen geschaard. Wij hebben van de gemeente veel steun gekregen bij het “leren” indienen van een vergunning. Het eerste jaar duurde het overleg met de gemeente over de vergunning aanvraag en toekenning ongeveer 2 uur. Nu zitten wij aan tafel en hebben wij een zeer constructief onderhoud waar wij met een half uur alles hebben behandelt en waarnodig opgelost!

Ook het enthousiasme van het college van B&W is enorm! Na de eerste editie greep Burgermeester Gerritsen spontaan de microfoon en complimenteerde de organisatie met het evenement wat volgens hem prima paste binnen de karatiristieke uitstraling van zijn stad. Geen versterkte muziek was volgens dhr. Gerritsen een mooie soort van musiceren! Echt een verrijking voor onze stad!

Even spontaan was de opening die toenmalig Wethouder Leusink enkele jaar geleden deed. Hij zag dat er iets te gebeuren stond en wilde graag mee helpen met de opening!

Geweldig hoe het ambtelijke en bestuurlijke apparaat van de gemeente Zutphen meegeleefd wordt met ons evenement. Gemeente Zutphen: Bedankt!!!!!

Dweilorkesten

Wat is een dweildag zonder dweilorkesten? De eerste jaren moesten wij ons echt eerst waarmaken in dweilorkestenland! Vele uren is er gebeld om de voor ons zo heilige grens van 20 dweilorkesten te halen! Dit blijkt toch een behoorlijke opgave, maar tegenwoordige kunnen wij stellen dat wij ieder jaar weer een goede mix hebben van dweilorkesten die al eerder zijn geweest en van nieuwe deelnemers. Dit is voor de bezoekers ook prettig. Ze hoeven niet ieder jaar naar dezelfde muziek en bands aan te kijken! Het is ieder jaar anders!

Publiek bedankt!!!!

Dan heb je alles georganiseerd en dan maar duimen op een goede reactie van het publiek! Deze reacties waren overweldigend

De Bos Dweildag Zutphen wordt ook wel eens een soort reunie van oud Zutphenesen en Zutphenaren genoemd! Het is eigenlijk een soort feest van herkenning geworden voor veel mensen!

Het is geweldig als organisatie dat ons 5 jarig jubileum zo omarmd is en dat het publiek van het eerste uur ieder jaar weer uitkijkt naar de De Bos Dweildag Zutphen! Dus daarom voor u als publiek: bedankt voor de steun en enthousiasme waarmee u ieder jaar weer staat te dansen, te zingen en te lachen!

Mocht het de eerste keer zijn dat u ons wilt gaan bezoeken: ervaar de gezellige en spontane sfeer in onze mooie stad Zutphen!!!